Figur of Sweden

101 Positiva Affirmationer som förändrar ditt tankesätt

De flesta av oss har en inre kritiker som gör att vi tänker negativa tankar dagligen, ofta utan att ens veta om det.

De dyker ofta upp i situationer där saker och ting inte alltid går som man vill eftersom det är enkelt att ta till dom. Det är  faktiskt enklare att tänka en negativ tanke än att tänka en positiv i en ”dålig situation”. Det som händer när vi tänker negativt är att vårat självförtroende, vårt humör och våra framtidsutsikter också riskerar att blir negativa.

Den inre kritikern alltså den inre rösten ger oss tankar som att “Jag duger inte”, “Jag kan inte”  eller ”jag är inte tillräckligt bra” vilket har en förmåga att sätta stopp för att du ska lyckas. Var istället snäll mot dig själv och släpp taget om dessa destruktiva tankeprocesser. Det är faktiskt otroligt enkelt att förändra sitt tankemönster genom att använda och praktisera positiva affirmationer. Dessa kan komma att förbättra både din fysiska och psykiska hälsa och ökar livskvalitén. 

Den inre kritikern hindrar dig från att leva det liv du önskar.

Den inre kritikern, är den inre rösten som bryter ner oss och ger oss arga tankar om den egna personen. Det är ett begrepp från populärpsykologin och har sitt ursprung ur våra grundkänslor vilket gör att när vi hamnar i jobbiga situationer så bemöter vi det med KÄNSLAN och inte via tanken. Känslor som ofta kan komma är skam, ilska, besvikelse eller rädsla vilket gör att den inre kritikern direkt börjar att mata dig med dåliga affirmationer kring händelsen som leder till att du bryts ner. Man kan se den inre kritikern som en vän som försöker hjälpa en men som inte gör det på ett sett som gynnar dig.

Som ett första steg för att du ska lyckas förändra ditt tankemönster är att du först behöver identifiera den inre kritikern och bli medveten om vilka arga tankar som din inre kritiker säger till dig. Vilken grundkänsla är det som är inblandad i situationer när du börjar blir självkritisk? Här är det lätt att man börjar resonera och mentalt argumentera med sin inre kritiker men det är viktigt att veta att det är absolut inte det som du behöver. Det kommer bara lägga på ännu mer eld på brasan, situationen förvärras och fler negativa tankar kommer att dyka upp. Ett tips är att högt och tydligt säga vad din inre kritiker säger till dig. Psykologiskt sker det något när man säger saker högt. På så vid får du höra hur du pratar till dig själv och hur du faktiskt utplånar dig själv.

Efter att du identifierat din inre röst ska du som ett andra steg i processen acceptera att kritikern finns där. Istället för att argumentera med den inre rösten bör du ge din inre kritiker en mental omfamning i form av kärlek och förståelse. I situationer handlar det ofta inte HUR vi har det, utan faktiskt hur vi TAR det. Det kommer att avgöra och bestämma vilken attityd vi får till det som händer i livet. Genom att omfamna kritiken så dämpar vi rösten lite och minskar på hårda och nedbrytande budskap. På så vid lämnar vi istället utrymme för utveckling och vi får en chans att bli mer snälla och konstruktiva.

Nästa steg är att ersätta kritikerns elaka ord med positiva snälla ord. Affirmationer. Man kan börja smått, så att du faktiskt tror på det själv för att sedan öka med större kraftfullare ord.

Vad är affirmationer?

Affirmationer är tankar och meningar som man ofta upprepar för sig själv. Det är tankar som  inkluderar både negativa som positiva tankar, och dessa präglas av ditt undermedvetna. Ord och tankar är otroligt kraftfulla när du upprepar dom ofta och de kan på så vis påverka dina vanor, synvinkel och beteenden.

Varför ska man använda sig av positiva affirmationer

Oavsett om det är negativa eller positiva affirmationer så fungerar de väldigt effektivt. Man kan se det som att positiva affirmationer är vardagsmagi. Väljer du att använda affirmationer på ett positivt sätt och gör dessa positiva uttalanden till en del av ditt dagliga liv, så hjälper du ditt sinne att prioritera positivitet framför negativitet.

Du kan uppmuntra och motivera dig själv till att skapa ett bättre liv, samt klara av svåra situationer på ett mycket bättre sätt. De kan också hjälpa dig att påminna dig själv om saker och personer i ditt liv som du är tacksam för, och även förhindra självsabotage och dåliga relationer.

Man kan ta mindfulness till hjälp för att utöva affirmationerna på en djupare nivå och på så sätt snabba på processen att omprogrammera dina tankar.

Självbekräftelse genom positiva affirmationer 

 • Påminner dig själv om dina kärnvärden, gör dig mindre defensiv inför hotfull information som negativ feedback från din chef, kritik från en älskad eller till och med en usel dag på golfbanan. 
 • Självbekräftelse gör dig också mer benägen att acceptera dåliga nyheter om din hälsa istället för att förneka det (”Jag? högt blodtryck? Ingen chans!”). 
 • Det gör dig mer öppen för motsatta åsikter och mer självkontrollerad. 
 • De hjälper dig att tex prestera bättre på jobbet. 
 • Lugnar nerver. 
 • Ökar din självkänsla. 
 • Minskar stress. 
 • Förbättrad hälsa och livskvalitet.
 • Minska depressioner och ångest.
 • Ökad glädje. 
 • Sporra dig att förändra ditt liv. 
 • Minska rädslor och fobier som social fobi. 
 • Övervinna dåliga vanor. 
 • Kontrollera negativa känslor som frustration, ilska eller otålighet. 
 • Förbättrade relationer till andra då du automatiskt kommer att tala bättre och trevligare även till andra.
 • Och så mycket mer.
positiva affirmationer

Hur vet jag att den inre kritikern tagit över?

Hur vet man då att man behöver ändra på sitt tankemönster? Som tidigare nämnt är det första steget att bli medveten om hur den inre kritikern talar till en. Några tecken på att man talar negativt och nedlåtande till sig själv kan vara:

 • Du jämför dig med andra
  Den inre kritikern matar dig med ord som att alla andra är mycket bättre än du själv vilket gör att ditt självförtroende och självkänsla kommer att sjunka drastiskt.
 • Du blir aldrig nöjd
  Du vet inte vad du vill, men du vet vad du inte vill? Du önskar konstant att allting hade sett annorlunda ut men oavsett livsförändringar så är du aldrig nöjd över situationen eftersom du inte riktigt vet vad det är du vill.
 • Du är konstant orolig, ängslig eller deprimerad.
  Din inre kritikerrösts viktigaste uppgift är att se till att du aldrig vågar dig ut ur din komfortzon. Det gör den genom att fylla dina tankar med oro och rädsla. Problemet med den här sortens negativa tankebanor är att de ofta blir självuppfyllande.
 • Du kommer aldrig närmare dina önskade mål.
  Du vill nå dina drömmar, men du vet inte var du ska börja? Den inre kritikern ser till att du står och stampar på samma ruta, år efter år och får dig att tro att du inte är tillräckligt bra, eller värdig att göra framgång.
 • Man har tappat bort sig själv och vet inte längre vem man är och vad man vill.
  Omedvetet börjar man skydda sig både från sin inre och yttre omgivning för att man inte vill bli sårad. Med flera lager av skal kan det hända att man sluter sig, gömmer sig och inte längre vågar släppa in människor på livet. Man tappar bort sig själv vet inte vem man är längre

Hur använder man affirmationerna på bästa sätt?

Att praktisera positiva affirmationer kan vara extremt enkelt; allt du behöver göra är att välja ut några stycken från listan nedan och upprepa affirmationerna regelbundet. Placera dom på ställen där du ser dom ofta, till exempel på badrumsspegeln, mobilskärmen eller kylskåpet.
Börja gärna din dag med att lyssna på en morgonmeditation för att få en bra början på dagen och gärna precis innan du ska sova. 

Dina affirmationer är starkast om du tänker på dem, säger dom, hör dem och skriver ner dem.
Du kan också lyssna på positiva affirmationer på till exempel Spotify och Youtube.

positiva affirmationer

Positiva affirmationer lista

 1. Jag älskar mig själv och jag är värd att bli älskad av andra 
 2. Jag är bra precis som jag är 
 3. Jag är vacker 
 4. Jag är smart/intelligent 
 5. Jag är unik 
 6. Jag är framgångsrik 
 7. Jag är stolt över mig själv 
 8. Jag är stark 
 9. Jag strålar 
 10. Jag är glad 
 11. Jag är lycklig 
 12. Jag är trygg 
 13. Jag är kraftfull 
 14. Jag är motiverad 
 15. Jag är ostoppbar 
 16. Jag är fylld av fokus 
 17. Jag är självständig 
 18. Jag är frisk 
 19. Jag är en kärleksfull person 
 20. Jag är en bra och snäll person 
 21. Jag är en positiv person och jag tänker bara positiva tankar 
 22. Jag är befriad från allt negativt i mitt liv 
 23. Jag är glad för den personen jag är 
 24. Jag är harmonisk 
 25. Jag är ansvarig för mitt liv 
 26. Jag är tillräcklig 
 27. Jag är en vinnare 
 28. Jag är värd vänner som bryr sig om mig 
 29. Jag är stolt över mig själv och allt som jag har uppnått 
 30. Jag är inspirerande 
 31. Jag är äventyrlig 
 32. Jag är kreativ 
 33. Jag är glad för att jag är den personen jag är 
 34. Jag är mig själv och det är det viktigaste
 35. Jag är lugn
   
 36. Jag är tacksam för allt jag har i mitt liv 
 37. Jag känner mig mer tacksam för varje dag 
 38. Jag är tacksam för allt som kommer till mig 
 39. Jag är tacksam att allt kommer så enkelt till mig 
 40. Jag är tacksam för alla pengar 
 41. Jag är tacksam för mitt jobb, mina kolleger. 
 42. Jag är tacksam för mitt hus/lägenhet 
 43. Jag är tacksam för min hälsa
   
 44. Jag tror på mig själv 
 45. Jag växer som person varje dag 
 46. Jag accepterar mig själv för den jag är 
 47. Jag övervinner mina rädslor genom att följa mina drömmar 
 48. Jag styr mina tankar 
 49. Jag har ett meningsfullt liv 
 50. Jag når alla mina drömmar 
 51. Jag kan ta mig ur svårigheter och jag har kommit ut starkare och bättre på grund av dem 
 52. Ingenting kan stoppa mig från att nå mina mål 
 53. Jag klarar allt 
 54. Jag kan lyckas med allt som jag tar på mig 
 55. Jag ger inte upp 
 56. Jag förtjänar att förlåta och bli förlåten 
 57. Jag har gjort misstag och jag förlåter mig själv för dom och jag är starkare och visare. 
 58. Jag kan förändra min värd till det bättre 
 59. Jag vill hjälpa andra och dom vill hjälpa mig 
 60. Jag fokuserar på min hälsa och lycka 
 61. Jag kan själv välja vad jag ska känna 
 62. Jag släpper all negativitet och väljer det som gör mig lycklig 
 63. Jag gör alltid mitt bästa 
 64. Jag läker och stärker mig själv varje dag 
 65. Jag har en positiv och inspirerande inverkar på de människorna runt mig 
 66. Jag jämför mig inte med andra 
 67. Jag har kraften till att skapa förändring 
 68. Jag ger mig själv tillåtelse att göra det som är rätt för mig 
 69. Jag ger mig själv utrymme att växa och lära 
 70. Jag tillåter mig själv att vara den jag är utan att döma 
 71. Jag lyssnar på min intuition 
 72. Jag ger mig själv den omsorg och uppmärksamhet som jag förtjänar 
 73. Jag litar på mig själv 
 74. Jag mår bra 
 75. Jag älskar min familj 
 76. Jag älskar mina barn 
 77. Jag lever med överflöd 
 78. Jag förlåter mig själv 
 79. Jag blir bättre och bättre för varje dag 
 80. Jag lär mig av mina misstag 
 81. Jag andas, jag är samlad och jag är lugn 
 82. Jag ser alltid det bästa i andra
   
 83. Jag vågar göra det jag inte gjort förut 
 84. Jag vågar stå upp för det som är rätt 
 85. Jag vågar sträva efter mina drömmar 
 86. Jag vågar älska  
 87. Jag vågar säga vad jag tycker 
 88. Jag vågar chansa 
 89. Jag vågar vara mig själv
   
 90. Mitt liv har en mening 
 91. Ingen kan göra mig arg om jag inte tillåter mig själv till det 
 92. Lycka är ett val, och idag väljer jag att vara lycklig 
 93. Allt som jag behöver finns inom mig 
 94. Detta är en bra dag 
 95. Idag blir en produktiv dag 
 96. Positiva tankar ger ett positivt liv 
 97. Varje dag närmar jag mig mina mål 
 98. Det viktigaste är att jag försökte och kämpar 
 99. Allt har en mening 
 100. Allt händer av en orsak, att leda oss in på en ny väg eller för att väcka oss 
 101. Om de inte älskar mig för den jag är så är det för att dem är inte rätt för mig 

Dela den här artikeln:

Summering

Människor har en tendens att automatisk tänka negativa tankar i svåra situationer, men med positiva affirmationer, även om du inte tror på dem till en början, så kan du bryta dig ut från den onda spiralen och ta kontroll över situationen snabbare. Och kom ihåg; det är dina tankar som styr dina känslor, inte tvärt om.