Figur of Sweden

Massage har positiva fördelar för både kropp och själ

  Vi behöver beröring för att må bra och vem älskar inte en avslappnande massage?!

  Massage har en mängd fördelar då det påverkar både vår kropp och vårt välmående positivt.
  Massage är också en väldigt bra behandlingsmetod för musklernas återhämtning och i förebyggande syfte. Visst du att massage även kan förändra våra gener och bygga upp vårt immunförsvar?

  Vad är massage?

  Massage är en urgammal manuell behandlingsmetod där terapeuten, efter att ha utfört diagnostik, använder sina händer som främsta behandlingsverktyg.

  Ordet massage betyder “att beröra” och sägs komma från latinets massa eller grekiskans masso och härstammar bland annat från Kina, Indien, det gamla Grekland och Romariket.

  Det finns otroligt många olika massagetekniker världen över och förekommer i de flesta kulturerna.

  Massage benämns ofta idag som alternativ medicin (KAM) och är en behandlingsmetod som används utanför den etablerade hälso- och sjukvården i syfte att exempel lindra eller bota sjukdom.

  massage naprapat

  Massage ger en känsla av välbefinnande

  Människan har ett behov av beröring och massage och beröringsterapi är vetenskapligt bevisat att de har gynnsamma och avslappnande effekter på oss. När vi masserar så ökar vi blodcirkulationen i den vävnad som vi masserar vilket leder till att blodtrycket sänks och kroppens stresshormoner minskar. 
   
  När vi blir berörda så utsöndra vi må-bra hormoner som dopamin, oxytocin, serotonin och endorfiner vilket bidrar till känslor av välbefinnande och vi börjar må bättre både psykiskt och fysiskt. Alla dess hormoner är superviktiga signalsubstanser som bidrar till känslor av energi, glädje och entusiasm. Det ökar vårat humör, förbättrar sömnen, aptiten, beteende, reducering av ångest och depressioner och minskar halter av negativa stresshormoner som skadar oss.

  Beröring är bra för läkningsprocessen

  Studier har visat att en enda massagebehandling orsakade mätbara biologiska förändringar. Massage är oerhört viktigt för framförallt läkningsprocessen.

  Om en skada uppstått som exempelvis sträckningar, muskelbristningar, axel eller knäskador, ryggbesvär eller andra typer av muskelskador så har massage visat sig vara gynnsamt för läkningsprocessen. Massagen hjälper till att öka blodgenomströmningen i spända och skadade muskler och bidrar till en påskyndad läkning.

  Massage stödjer immunförsvaret och lymfsystemet så att vår kropp lättare kan stå emot sjukdomar

  Genom att förebygga i tid och unna sig en massage är att göra en god insats för sin egen hälsa. Det är friskvård. När vi tillåter oss att slappna av får kroppen en chans till återhämtning och läkning.

  När vi är avslappnade så slår hjärtat lugnare, blodtrycket sjunker, vi kan andas effektivare och syresättningen i blodet förbättras. Det i sin tur leder till att slaggprodukter transporteras bort och ersätts med näringsämnen som tarmarna lyckats ta upp bättre.

  Vi kommer att få en bättre motståndskraft mot infektioner då vårat immunförsvar och lymfsystem förstärks. Forskarna har kommit fram till att om man tar flera massage-, stretching- och triggerpunktesbehandlingar så kan det på ett positivt sätt påverka inflammatoriska och autoimmuna tillstånd.

  massage hand

  Massage har mängder av positiva effekter

  • Minskar stress och sänker blodtrycket. 
  • Ångest, sömnstörningar, nedstämdhet och depression minskar. 
  • Minskar trötthet, utmattning och utbrändhet. 
  • Ökar vårat välbefinnande genom en ökad mängd av lugn-och-ro-hormonet oxytocin samt må-bra-hormonerna dopamin, serotonin och enforfiner. (studier visar att det ökar med 30%) 
  • Motverkar muskelspänningar i hela kroppen och vi får en ökad smidighet och rörlighet i muskler och leder. 
  • Stödjer immunförsvaret och lymfsystemet så att vår kropp lättare kan stå emot sjukdomar. (stimulerar blodcirkulationen och lymfcirkulationen som driver bort gifter, förbättrar immunförsvaret vid ex. Hiv och bröstcancer) 
  • Minskar käkledsbesvär (smärta, knäppningar i käkleden, tandgnissling, minskad käköppning) 
  • Bra vid kronisk spänningshuvudvärk och migrän. 
  • Har god effekt vid autoimmuna tillstånd inkl. Astma, hudåkommor och multipel skleros. 
  • Lindrar olika smärtsyndrom så som artros, muskelsmärta, artrit och fibromyalgi bla. 
  • Ökar aktivitet och vakenhet. 
  • Hjälper vid autism och ADHD. 
  • Ger en viktökning hos för tidigt födda barn. 
  • Lindrar åldrande besvär så som Parkinson och Demens. 

  Massage påverkar våra gener

  Nu finns det vetenskapligt stöd för att massage påverkar själva generna i muskelcellerna. Amerikansk och kanadensisk forskning visar att tekniken ger en liknande effekt som antiinflammatoriska läkemedel. Dessutom blir det fler av de delar i cellen som förbränner energi.

  Huvudvärk kan lindras av massage

  Det finns flera olika karaktärer av huvudvärk som spänningshuvudvärk, migrän med flera, där massagebehandling av rygg, nacke, käke och skuldra har visat sig lindra smärta och andra symtom.

  Huvudvärken kan vara orsakade av bland annat spända muskler kring nacke, hals och käke och kan ge en dov, molande och tryckande huvudvärk kring panna och nacke. Det kan också vara en refererad smärta som kommer från någon struktur i nacken.

  Denna huvudvärk har en tendens att triggas av snabba rörelser och kan ge nedsatt funktion och/eller blixtrande smärta upp i bakhuvudet. Att mjuka upp och släppa på spända muskler i hela området kan kännas oerhört frigörande. 
   
  I studier har det visat sig att smärtor reducerats och musklernas rörelseomfång ökade efter djupgående massage inklusive triggerpunktsbehandling och efter 3 och 6 månader efter behandlingen så var smärtan fortfarande reducerad.

  massage ansikte

  Varför får man muskelknutar? Kan de gå bort av sig själv?

  Knutar, eller triggerpunkter är en muskulär knut i spända muskler och kan ge muskelsvaghet, minskat rörelseomfång samt lokal eller refererad smärta. Knutar kan också ge autonoma symtom så som tinnitus, yrsel, obalanser, huvudvärk, lokal hudrodnad, svettreaktion eller tårade ögon. Orsaken till varför man får muskelknutar är inte helt klarlagd men kan bero på lokal inflammation, syrebrist, sur miljö, muskelstyvhet eller muskel”störningar”. 
   
  Knutar eller triggerpunkter kan naturligt gå bort av sig själv men ibland behöver man någon form av behandling så som massage, pressur/triggerpunktsbehandling eller akupunktur/dry needling bland annat. 

  Räcker det med massage? När ska jag söka hjälp?

  Även om en triggerpunkt eller muskelstelhet kan försvinna på egen hand så kan det i vissa fall orsaka otrolig smärta eller muskelsvaghet. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt gå till en massageterapeut, naprapat eller liknande för att förhindra att den muskelsmärtan blir kronisk. 
   
  Har du en uttalad större smärtproblematik, skada eller önskar rådgivning kring träning uppmanas du boka naprapatibehandling. Exempel på smärttillstånd som kan behandlas av naprapat är bland annat huvudvärk av olika karaktärer, nacksmärta, axelproblematik, ryggbesvär och ryggskott, tennisarmbåge/golfarmbåge, domningar och stickningar i armar/händer/ben/fötter/ och knäsmärta. Naprapaten har fler verktyg att ta till vid eventuellt smärtsyndrom för att både lindra och förebygga att smärta och skador kommer tillbaka.

  Jag har inte ont, behöver jag ändå massage?

  Även om man inte lider av påtaglig smärta, stelhet eller annan muskelskada kan det ändå göra en gott att gå och få enstaka massagebehandlingar ibland. Som tidigare nämnt har massage många goda effekter. Många forskningsstudier visar att massage på minst 60 min per tillfälle bland annat motverkar muskelspänningar i kroppen, stärker immunförsvaret, gör oss avslappnade och minskar på stress och ångestsyndrom. Massage kan både lindra och förebygga att smärta och skador kommer tillbaka.

  Hur påverkar musklerna av massage efter hård träning?

  Det finns flera fördelar med att få massage efter ett träningspass.
  Massage har bevisats vara effektivt mot träningsvärk (studier visar att intensiteten av träningsvärken minskade efter 48h), Det påskyndar återhämtningen då mer blod skickas till dina muskler och får dom att slappna. Det har också visat sig att genom att öka blodcirkulationen till dina muskler och lungor så kan du också pressa dig själv lite mer vid träning och träna längre.
   

  • Det motverkar inflammation och minskar risken för skador vid träning. 
  • Minskar utmattning av musklerna efter träning i större utsträckning än vila.
  • Ökar muskelfunktionen och rörligheten.  
  • Ger en snabbare återhämtning
  • Massage påverkar dock inte halten av mjölksyra
  massage

  Kan jag få massage när jag är gravid?

  Förr i tiden trodde man att massage av gravida kvinnor gav upphov till missfall, men så är inte fallet om kvinnan är frisk. Gravida kvinnor gynnas av massage genom bland annat bättre humör, förbättrad sömn och mindre värk. Det minskar komplikationer under förlossningen och deras barn hade färre postnatala komplikationer (låg födelsevikt och underburenhet bland annat).

  Finns det några nackdelar med massage?

  Det finns några tillstånd som man bör vara beakta innan man väljer att massera eller bli masserad.

  Som regel ska man inte behandla med manuell terapi vid sjukdom i allmänhet. En sjuk kropp bör få läka i lugn och ro. Vila, äta nyttig mat, frisk luft och lugna promenader hjälper tillsammans med vitaminer, mineraler och örtter. Däremot går det att massera i ett annat behandlingsområde om du behandlas lokalt av läkare.

  Det finns några tillstånd som terapeuten kan kommat att behöva ta hänsyn till innan de väljer att utföra en massagebehandling för att det ska bli så säkert som möjligt för dig som kund och patient. Det är tillstånd som skulle kunna öka risken för komplikationer om man utför en manuell behandling. Till dessa hör: 

  1. Tillstånd där massage inte orsakar någon större skada men ska göras med försiktighet. Massagen bör i denna situation endast vara livs-kvalitetshöjande skön massage.Tillstånd som man bör massera med försiktighet är:
   • Fibromyalgi. 
   • Reumatism. 
   • Bechterew. 
   • Scheuerman.

    

  2. Tillstånd då man absolut inte ska massera. Det kan förvärra symtomen och kan vara livsfarligt för patienten.Tillstånd när man inte ska massera kan vara:
   • Influensa – Det förvärrar inte influensan, men kroppen behöver vila. 
   • Infektioner – Du kan sprida infektionen vidare i kroppen. 
   • Inflammationer – svullnad, värme, rodnad, ömhet och rörelsehinder ska inte masseras. 
   • Tumörer. 
   • Akuta frakturer – efter 2-3 dagar är det okej med lätt massage, till smärtgränsen. 
   • Blödarpotential. 
   • Gravida kvinnor med sjukdom i samband med havandeskap. 

  Personer som har ovanstående tillstånd ska också vara väl förberedda och motiverade samt informerade om vad massage kan ha för betydelse för dem. 

  För att inte drabbas av komplikationer så är det viktigt att man väljer att gå till en utbildad massör.

  Kan jag få massage trots att jag äter mediciner?

  Vissa mediciner ställa till problem ihop med massage, framförallt blodförtunnande mediciner, kortison och smärtstillande läkemedel. Blodförtunnande medicin ökar blödningsrisken, kortison gör vävnaden skör.

  Smärtlindrande medicin medför att patienten har sina smärtsignaler blockerade! Vissa mediciner styrs till speciella områden i kroppen och får då inte spridas ut via massage.

  Rådfråga din läkare om du är osäker på om massage är okej.

  Gör en massagebehandling ont?

  Det kan absolut kännas en hel del, men det behöver inte göra det. Det beror precis på om du väljer att komma på en allmän avslappningsmassage eller är där i behandlingssyfte.

  Vid ett hårdare tryck på musklerna så kommer också resultatet tidigare. Däremot får det inte vara en “dålig” smärta utan ska kännas mer som att det är skön-ont. Blir det obehagligt så resulterar det i att man får svårt att slappna av och spänner musklerna. 
   
  En massör individanpassar oftast behandlingarna efter kundens behov och önskemål och är det någonting som känns för mycket, eller för lite, är det oftast bara att säga till.

  Massagestolar & massagepistoler, hjälper de verkligen?

  Massagestolar och massagepistoler kan vara ett sätt för återhämtning och uppladdning om man inte har tillgång till en massör. Blodcirkulationen ökar och man får en lugn och avkopplande stund. I företag är det bra då det har visat sig att sjukskrivningarna minskar.  
  Däremot bör man om man väljer att använda sig av massagepistoler eller massagestol själv hemma göra det med försiktighet. Både massagepistoler och massagestolar kan förvärra skador. Det kan teoretiskt skada läkningen av muskelskador. Har du någon sjukdom eller känner dig osäker på om just du kan göra det så rådgör med din läkare eller annan kunnig person innan. 
   
  Fördelen med att istället gå till en utbildad massör är att terapeuten alltid kan individanpassa behandlingen och ge patienten tips och råd om hur de kan förebygga spänningar i musklerna.

  Hur är massage i jämförelse med andra behandlingsmetoder?

  Studier har visat att massage kan vara mer effektivt än vissa andra behandlingsmetoder för vissa hälsotillstånd. Till exempel har massage visat sig vara överlägsen jämfört med vissa träningsprogram eller andra ”vanliga” behandlingsmetoder när det gäller att lindra smärta och öka rörlighet hos personer med ryggsmärta.

  När det gäller stimulans så kan massage ge ökad blodcirkulation, muskelavslappning, minskad stress och förbättrad sömnkvalitet. Dessutom kan massage också ge en ökad känsla av välbefinnande och avkoppling, vilket kan bidra till att minska symtomen på ångest och depression.

  Vad kan jag göra själv?

  Även om man går på regelbunden massage så kan det vara skönt att ha några verktyg att ta till hemma om du till exempel sitter mycket framför datorn eller har andra typer av monotona arbetsställningar där du börjar känna dig stel och öm. Det finns flera olika sätt att förebygga och behandla stelhet så som:  

  • Stretching
  • Rörelse 
  • Egenmassage med tennisboll eller foam roller 
  • Massagedyna

  Dela den här artikeln:

  Summering

  Oavsett om du har smärta eller inte så gör du dig själv en tjänst genom att låta kroppen komma ner i varv emellanåt. Människan har ett stort behov av beröring och massage har många fördelar bland annat så minskar det på kroppens stresshormoner, dämpar smärta, ökar vårat välbefinnande och vårt immunförsvar samt bidrar till påskyndad läkningsprocess. Massage ger oss en boost med energi och vi blir både piggare, gladare och friskare.