Figur of Sweden

Mineraloljan är en ingrediens man vill undvika

Det finns oerhört splittrade åsikter ifall mineralolja skulle vara bra eller inte

Och den har säkert vissa goda effekter, MEN vi tycker inte de väger upp de dåliga! långt ifrån! Läs vidare så förstår ni nog varför mineraloljan är en ingrediens man vill undvika..

Mineralolja finns otroligt nog i 95% av all traditionell hudvård och smink. Dessvärre blockerar den mellan 40-60 % av hudens porer vilket gör att den hindrar andra vårdande ingredienser att tränga in genom huden. Den har inga vitaminer, inga mineraler eller några som helst aktiva vårdande ingredienser. Kroppens egna oljeproduktion rubbas, den skapar ett beroende, torkar ut huden på sikt OCH den är en stor miljöbelastning.

Så varför är den godkänd och får användas trots att den har så många negativa effekter?

Då Mineralolja är en billig olja som är doft- och färgfri, oxiderar inte, är inte allergen och håller en lång tid så älskar företagen att använda denna oljan. Den håller fukten kvar i huden och motverkar torrhet för kortare perioder. Man får en len känsla på huden och i hår. Den ger glans till håret utan att tynga ner det, minskar frizz och får håret att se friskare ut – tillfälligt!
Den lurar oss att tro att vi får den effekt som vi är ute efter med hud- och hårvårdsprodukter, men på sikt så förstör den istället både vår hy och hår. Oavsett om man är insatt eller inte så vill man ju ha produkter som är bra för användning under en längre tid, med vårdande ingredienser som kroppen efterfrågar.

Dead oil!

Mineralolja låter väldigt tjusigt på namnet men innehåller faktiskt INGA vitaminer eller mineraler och är därför en död olj

Så vad är då Mineralolja?

Mineraloljor framställs av petroleum (råolja) som finns långt ner i jorden. Ser ni stora oljeborrtorn framför er så ser ni rätt! Råoljan används för att framställa bensin, eldningsolja, asfalt och fotogen. Motorolja innehåller ungefär 80% mineralolja. Det är alltså ingen olja som vi naturligt har i huden (eller bör lägga på huden!). Googlar man mineralolja så dyker Biltema högt upp i sökresultaten med sina motoroljor.

Kan mineraloljan ge upphov till rynkor?

Oljan i sig ger dig inte fler rynkor, men eftersom den torkar ut huden så kan rynkor bli mer synliga.

Jag har acne, kan mineraloljan bidra till det?

Ja det kan den! Mineraloljan täpper nämligen till talgkanalerna så det finns risk att man drabbas av akne eller förvärrar de hudproblemen man har. Eftersom den även torkar ut huden så öka chansen för acne. Har man fet och oren hud så är risken större att drabbas av akne eftersom den lägger sig som en hinna på huden och stänger in smuts och döda hudceller i huden. Även om man inte har stora problem med acne så märkte i alla fall vi en enorm skillnad efter vi slutat med oljan. Vi kände oss betydligt renare och porerna känns numera mindre. Nu får vi i princip aldrig några finnar längre.

Är den skadlig för oss?

Det finns studier som visar att den är skadligt. Flera forskningsrapporter har man funnit att oljan har lagrats i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. Den ska inte vara allergi- eller cancerframkallande. I en lite mindre skala så rubbar den vår egna oljeproduktion och torkar ut huden på lång sikt. Den kan hjälpa mot torrhet om man använder den en kort period, men har motsatt verkan när man använder den länge.

Tränar du?

Produkter med hög mineralolja rekommenderas inte om man svettas mycket då oljan täpper igen och svetten inte släpps ut ordentligt och man blir i sin tur blir varmare. De som vistas i miljöer med hög temperatur bör inte heller använda produkter med mineralolja då den stänger inne värmen i kroppen och låter inte huden andas ordentligt.

Har du värmeutslag, se då till att INTE använda krämer med mineralolja!

Hudlotion med mineralolja rekommenderas inte då man vill att värmen i huden ska svettas ut. Mineraloljan täpper till huden och håller kvar vätskan/värmen i kroppen och kan förvärra symtomen.

Hur är det med produkter som specifikt riktar sig till barn?

Det är vanligt att barnoljor innehåller 100% mineralolja och de flesta salvor och hudlotion brukar innehålla oljan. Så se gärna över innehållsförteckningen en extra gång så ni inte smörjer varken era barn eller er själva med denna olja. Tänk igen, oljeborrtorn! Vill ni ha en produkt på er barns hud som ni nu vet kommer från råolja? Nej, Vi hoppas verkligen inte det! Det finns så många andra bättre alternativ (som vi kommer att återkomma till)

Hur är oljans miljöpåverkan?

Oljan vållar betydande och bestående skador på naturen och miljö. Den är svår biologiskt nedbrytbar, naturen har svårt att bryta ner den och den kommer inte från en förnyelsebar resurs. Sedan 1979 har Arbetarskyddsstyrelsen arbetat för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin och många har övergått till att använda tex rapsolja ist.

 

mineralolja

Hur undviker man den?

Det är svårt att undvika mineralolja. Nästintill omöjligt om man ska köpa produkter utan att vara påläst och tvingas lusläsa ingredienslistan på varje produkt.
Mineraloljan har nämligen många olika namn som gör det svårt att läsa sig till den i innehållsförteckningen. Tyvärr har även många av de produkter som finns på apoteket mineralolja i sig så försök köpa ekologiska så är det större chans att oljan inte finns i produkterna.

Att tänka på

När man slutar med produkter som innehåller mineralolja så kan det ta lite tid för huden att hitta sin egna balans beroende på hur flitigt du använt sådana produkter, det kan ta upp till 3 månader för vissa. Men håll ut! Efter stormen så kommer solen! Du kommer förmodligen att vara väldigt torr ett tag, huden kanske kommer strama, men det kommer vända och bli bättre.

Vad kan man byta ut mineraloljan mot?

De flesta som läst på framsidan av produkterna har säkert sett vissa vegetabiliska oljor nämnas. Olivolja, rapsolja, jojobaolja, kokosolja, arganolja, mfl. Dessa är jätte bra för huden! Dock är det oftast bara ett marknadsföringstrick på de flesta produkterna då oljan oftast nämns så långt ner på ingredienslistan så de nästan är obefintliga. Man kan använda dessa oljor bara som dom är. Oliv-, kokos och rapsolja har de flesta i köket. Får ni oljan på händerna vid matlagning, passa på och smörj in er samtidigt! I längden så är det bra att använda en blandning av olika vegetabiliska oljor då de innehåller lite olika vårdande ingredienser. Vi kommer senare berätta lite mer ingående om de olika vegetabiliska oljorna.

Våra framtida produkter som Figur of Sweden kommer att sälja, kommer INTE att innehålla en ynka droppe mineralolja, det kan vi lova er!

Mineraloljor att undvika:

E 905
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum

Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidumVaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit (ingår t ex i mascara)
Petroleum jelly
Polyisobutene (ingår t ex i lipgloss)
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Källor: chemical safty facts, Dr. Jetske, academicjournals

Dela den här artikeln: