Figur of Sweden

Mineraloljan är en ingrediens man vill undvika i sin hudvård

Det finns oerhört splittrade åsikter ifall mineralolja skulle vara bra eller inte

Och den har säkert vissa goda effekter, MEN vi tycker inte de väger upp de dåliga! långt ifrån! Läs vidare så förstår ni nog varför mineraloljan är en ingrediens man vill undvika..

Mineralolja finns otroligt nog i 95% av all traditionell hudvård och smink. Dessvärre blockerar den mellan 40-60 % av hudens porer vilket gör att den hindrar andra vårdande ingredienser att tränga in genom huden. Den har inga vitaminer, inga mineraler eller några som helst aktiva vårdande ingredienser. Kroppens egna oljeproduktion rubbas, den skapar ett beroende, torkar ut huden på sikt OCH den är en stor miljöbelastning.

Så varför är den godkänd och får användas trots att den har så många negativa effekter?

Då Mineralolja är en billig olja som är doft- och färgfri, oxiderar inte, är inte allergen och håller en lång tid så älskar företagen att använda denna oljan. Den håller fukten kvar i huden och motverkar torrhet för kortare perioder. Man får en len känsla på huden och i hår. Den ger glans till håret utan att tynga ner det, minskar frizz och får håret att se friskare ut – tillfälligt!
Den lurar oss att tro att vi får den effekt som vi är ute efter med hud- och hårvårdsprodukter, men på sikt så förstör den istället både vår hy och hår. Oavsett om man är insatt eller inte så vill man ju ha produkter som är bra för användning under en längre tid, med vårdande ingredienser som kroppen efterfrågar.

Död olja!

Mineralolja låter väldigt tjusigt på namnet men innehåller faktiskt INGA vitaminer eller mineraler och är därför en död olja

Så vad är då Mineralolja?

Mineralolja är en oljebaserad produkt som framställs genom att raffinera råolja, en naturlig förekommande vätska som finns i jorden. Den används som en bas i en mängd olika produkter, inklusive kosmetika, mediciner, plast, textilier och kemiska produkter. 

Mineralolja har länge varit en viktig komponent i många dagligvaror, men den har också kritiserats för sina miljöpåverkande egenskaper. När den släpps ut i naturen kan den orsaka skador på vattenlevande organismer och påverka övergödning av hav och sjöar. 

Det finns också oro för att användning av mineralolja i kosmetika och hudvårdsprodukter kan orsaka hudirritationer och andra hälsoproblem. Många företag har därför börjat använda alternativa, förnyelsebara råvaror i stället för mineralolja. 

Även om mineralolja fortfarande används i många produkter, har det blivit allt vanligare att företag väljer mer hållbara alternativ. Det finns också en ökande efterfrågan på produkter som inte innehåller mineralolja, vilket har lett till att flera företag har börjat erbjuda dessa alternativ. 

Det är viktigt att tänka på miljöpåverkan när man väljer produkter, och att välja alternativ till mineralolja kan vara ett bra sätt att bidra till en mer hållbar värld. 

Hur påverkar mineraloljan hud och håret?

  • Akne: En av de största oroarna är att mineralolja kan täppa till porerna och orsaka akne. Detta beror på att mineralolja är en hårdvaxolja, vilket innebär att den inte lätt löses upp i hudens naturliga oljor och kan orsaka försmäktar i porerna.
  • Uttorkning: Det finns också bevis för att mineralolja kan orsaka uttorkning av huden, vilket kan leda till irritation, utslag och långvarig användning kan resultera i rynkor. 
  • Värmeutslag: Användning av hudlotion med mineralolja kan förvärra värmeutslag eller prickar, eftersom mineralolja kan bidra till att täppa till porerna och därmed förhindra svettning och avdunstning av värme från huden. Detta kan leda till att värme och fuktighet hålls kvar på huden, vilket kan förvärra symtomen av värmeutslag.
  • Träning: Produkter som innehåller höga mängder mineralolja kan vara mindre lämpliga för personer som svettas mycket eller vistas i varma miljöer. Mineralolja har en tendens att täppa till porerna och hindra svett från att avdunsta från huden, vilket kan göra det svårare för kroppen att reglera sin egen temperatur. Detta kan leda till överhettning och överdriven svettning, vilket kan vara obehagligt och potentiellt farligt.
  • Håret: Användning av mineralolja i schampo och balsam kan också påverka håret negativt. Mineralolja kan täppa till hårsäckarna och försämra hårets elasticitet, vilket kan göra det torrt och frissigt. 
  • Produkter till barn: Det är vanligt att barnoljor innehåller 100% mineralolja och de flesta salvor och hudlotion brukar innehålla oljan. Så se gärna över innehållsförteckningen en extra gång så ni inte smörjer varken era barn eller er själva med denna olja. Tänk igen, oljeborrtorn! Vill ni ha en produkt på er barns hud som ni nu vet kommer från råolja? Nej, Vi hoppas verkligen inte det! Det finns så många andra bättre alternativ (som vi kommer att återkomma till)

Trots dessa potentiella hälsoproblem är mineralolja fortfarande en vanlig komponent i många hudvårds- och skönhetsprodukter. Det finns dock allt fler alternativ till mineralolja som är både mer hållbara och mildare för hud och hår, såsom vegetabiliska oljor och växtextrakt. 

Om du är orolig för påverkan av mineralolja på din hud och ditt hår är det bra att läsa innehållsförteckningen på produkterna du använder och välja alternativ som inte innehåller mineralolja. På så sätt kan du bidra till en mer hållbar värld samtidigt som du tar hand om din hud och ditt hår på bästa sätt. 

Vad för produkter innehåller mineralolja? 

  • Kosmetika: Mineralolja används som en basingrediens i en mängd olika kosmetika, inklusive lotion, solkräm, läppbalsam och makeupremover. 
  • Hudvårdsprodukter: Mineralolja används också i många hudvårdsprodukter, som schampo, balsam och raklödder. 
  • Mediciner: Mineralolja används som en förtjockningsmedel och konserveringsmedel i vissa mediciner, inklusive kapslar och salvor. 
  • Plast: Mineralolja används också som en råvara i tillverkningen av plastprodukter, såsom plastflaskor och -behållare. 
  • Textilier: Mineralolja används också som en råvara i tillverkningen av textilier, inklusive tyger och trådar. 
  • Kemiska produkter: Mineralolja används också som råvara i tillverkningen av kemiska produkter, som t.ex. rengöringsmedel och fyrverkerier. 

Alternativ till mineralolja

Alternativ till mineralolja som kan vara mer lämpliga att använda före och efter träning. Vegetabiliska oljor, som oliver- och avokadoolja, är exempel på fuktgivande och mjukgörande produkter som kan vara bra att använda på huden. 

Det finns många alternativ till mineralolja som kan användas i hudvårdsprodukter. Här är några exempel: 

  • Vegetabiliska oljor:  Vegetabiliska oljor, som oliver- och avokadoolja, är rika på fettsyror och kan vara bra för att mjukgöra och fuktgiva huden. 
  • Växtextrakt: Växtextrakt, som aloe vera och kamomill, är milda och kan ha lugnande egenskaper på huden. 
  • Sheasmör: Sheasmör är en naturlig råvara som är rik på fettsyror och kan vara bra för att mjukgöra och återfukta huden. 
  • Jojobaolja: Jojobaolja är en vegetabilisk olja som liknar hudens eget talg och kan därför vara bra för att återfukta huden utan att täppa till porerna. 
  • Frukt- och grönsaksoljor: Oljor från frukt och grönsaker, såsom aprikoskärnolja och morotsolja, är rika på fettsyror och kan vara bra för att mjukgöra och återfukta huden. 

Det är viktigt att välja produkter som passar ens egna hudtyp och behov, så det kan vara bra att experimentera med olika alternativ för att hitta det som fungerar bäst för dig. 

Hur är oljans miljöpåverkan?

Mineralolja kan ha en negativ miljöpåverkan eftersom den är en icke-förnybar resurs och är svår biologiskt nedbrytbar. När mineralolja används, kan det släppa ut föroreningar i luften och vattnet, vilket kan påverka både människors och djurs hälsa.

Oljan kan också orsaka skador på ekosystemet eftersom den kan ligga kvar i miljön under lång tid.

Dessutom har oljan en stor klimatpåverkan på grund av den höga energiförbrukningen som krävs för att utvinna, raffinera och transportera den. Därför är det viktigt att hitta mer hållbara alternativ till mineralolja och minska vår användning av den för att minska vår påverkan på miljön.

Sedan 1979 har Arbetarskyddsstyrelsen arbetat för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin och många har övergått till att använda tex rapsolja ist.

 

mineralolja

Hur undviker man den?

Det är svårt att undvika mineralolja. Nästintill omöjligt om man ska köpa produkter utan att vara påläst och tvingas lusläsa ingredienslistan på varje produkt.
Mineraloljan har nämligen många olika namn som gör det svårt att läsa sig till den i innehållsförteckningen. Tyvärr har även många av de produkter som finns på apoteket mineralolja i sig så försök köpa ekologiska så är det större chans att oljan inte finns i produkterna.

Att tänka på

När man slutar med produkter som innehåller mineralolja så kan det ta lite tid för huden att hitta sin egna balans beroende på hur flitigt du använt sådana produkter, det kan ta upp till 3 månader för vissa. Men håll ut! Efter stormen så kommer solen! Du kommer förmodligen att vara väldigt torr ett tag, huden kanske kommer strama, men det kommer vända och bli bättre.

Mineraloljor att undvika:

E 905
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum

Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidumVaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit (ingår t ex i mascara)
Petroleum jelly
Polyisobutene (ingår t ex i lipgloss)
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Källor: chemical safty facts, Dr. Jetske, academicjournals

Dela den här artikeln:

Summering

Det är konstigt att mineraloljan fortfarande används i många hår- och hudvårdsprodukter trots dess negativa effekter på oss och vår miljö. Lyckligtvis finns det många bättre alternativ som är mer hållbara och naturliga, och det är viktigt att välja sådana produkter för att ta hand om både vår hud och vår planet. Så vi rekommenderar, lägg några extra kronor på bra hudvård så du inte slänger dina pengar i sjön.