Figur of Sweden

Solkrämer - och innehållet många inte vet om

Denna informationen borde egentligen ha nått ut till er tidigare

Vi är ju redan inne i juli månad, men än är inte sommaren slut så vi tänker fortfarande sommar, sol, bad och SOLKRÄM. Vad använder ni för solkräm? Har ni koll på innehållsförteckningen och dess verkan på kropp och miljö?

Något som är väldigt tråkigt är att det finns så himla många lättillgängliga solprodukter i affärerna och på apoteket som vi absolut INTE skulle rekommendera att ni smorde in varken er själv eller era barn med. Det många inte vet är att de solkrämer vi smetar ut på huden är faktiskt komplicerade kemikalieblandningar som kan vara både hälso- och miljöskadliga. Vi säger det igen… HÄLSO OCH MILJÖSKADLIGA. Därför är det extra viktigt att välja miljömärkta solskyddsprodukter.

”I en uppsats av Lovisa Bohman från Lunds universitet granskades innehållet i 110 solskyddskrämer på den svenska marknaden. Hon fann inte mindre än 347 olika ingredienser. Fler än hälften av dessa var klassade som miljö- eller hälsofarliga i de högsta faroklasserna enligt Kemikalieinspektionen, Europeiska kemikaliemyndigheten eller miljörörelsens så kallade SIN-lista. En dryg fjärdedel av ämnena var klassade som farliga för liv i vatten, vilket ju är intressant då sol och bad ofta hänger ihop.” skriver Naturskyddsföreningen.

När vi fick barn så blev det väldigt viktigt att hitta en bra solkräm till våra små, men det var inte så lätt. Jannicas äldsta son fick problem med värmeutslag och kunde ganska omgående kopplas till solkrämen de hade applicerat på barnet. Som så många andra så köpte de några av de kända och vanligaste solkrämerna och tänkte inte så mycket på vad som var i.
När sonen reagerade på krämerna så började de leta efter en ekologisk solkräm som inte innehöll några konstigheter och direkt så försvann hans utslag. Man kan inte vara helt säker på vilken ingrediens som orsakade just hans värmeutslag men vi tror att det var mineraloljorna och silikonerna i krämen som utlöste problemet eftersom det finns vissa rekommendationer om att man INTE bör använda mineralolja i hudvårdsprodukter eftersom de kan täppa till porer som gör att man inte kan svettas som normalt. Det lägger sig som en fet hinna på hudens yta och därför kan inte värmen som måste ut släppas igenom.


FARLIGA ÄMNEN I SOLSKYDD

Här är några av de vanligaste ämnena som är skadliga för miljön. Det kan vara svårt att tyda innehållsförteckningen på produkten men ni får gärna höra av er till oss så hjälper vi till! 3-benzylidene camphor – Orsakar östrogeneffekt på fiskar och skadar korallerna
4-methylbenzylidene camphor (4-MBC) – Hormonstörande, resistent och lagras i tex fettceller. Skadar korallerna.
Avobenzone – Skadligt för miljön
Benzophenone-3 (Oxybenzone) – Allergiframkallande och giftigt för vattenlevande organismer och koraller.
Butylparaben – Skadligt för våra celler
Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone) – Allergiframkallande och giftigt för vattenlevande organismer.
Ethylhexyl methoxycinnamate – Hormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur.
Homosalate (Eusolex / HMS) – Misstänkt hormonstörande och giftigt för miljön.
Methylene Bis – Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol
Octinoxate – Skadligt för miljön
Octisalate – Skadligt för miljön
Octrocrylene (oktokrylen) – Orsakar kontaktallergier.
Octyl methoxycinnamate – Har hittats i modersmjölk och kan vara hormonstörande.
Oxibenzone – Skadligt för miljön
Padimate O (OD-PABA) – Kan vara hormonstörande, allergiframkallande och misstänks skada ditt DNA.
Titandioxid i nanoform som inandas kan leda till lunginflammation och även cancer. (Använd därför inga sol-skydds­sprayer med nanomaterial och inget nanoläppbalsam heller)

NÅGRA MILJÖSCHYSSTA SOLSKYDD

Här nedanför hittar du ett urval av rmiljöschyssta solskydd som inte är skadliga, varken för den egna kroppen eller för vårt ekosystem. Följ gärna länken nedan för att läsa mer om några ekologiska solskyddsprodukter som just nu finns på marknaden. Och har ni fler tips på schyssta märken, hör gärna av er!

Bioregenas – 100% naturligt solskydd med fysikaliskt filter utan nanopartiklar. Går att använda på bebisar från sex månader. Framtagen för att inte skada vattenlevande organismer.
COOLA– utan bekämpningsmedel och skadliga tillsatser. COOLA:s filosofi är att skapa hälsosamma solprodukter som bidrar till en aktiv livsstil och en hållbar värld, samtidigt som de vårdar och skyddar!
Eco Cosmetics – ekologiskt och certifierade. VEGAN
EVY – Innehåller bara helt nedbrytbara ämnen.
Weleda – Miljövänliga solskydd för barn. Eko. VEGAN. Produkt med vårdande och ekologiska ingredienser.
Wooden Spoon – Wooden Spoon tillverkar genuin ekologisk hudvård med de renaste naturliga ingredienserna som går att få tag på. Produkterna innehåller en kombination av råa, oraffinerade ekologiska oljor och smör med värdefulla växtextrakt.

Klicka här så kan ni se de solskyddsprodukter som Meds.se rekommenderar.

Visst är det sorgligt ändå att det finns så många hälso- och miljöfarliga produkter på marknaden som faktiskt får säljas?!

Källor: Naturakyddsföreningen, Perfekt hälsa, Meds.se

solkräm

Dela den här artikeln: